AllerødFys Behandlinger

behandlinger

Akupunktur

Akupunktur kan være en effektiv behandling mod smerter, hvad enten det drejer sig om akutte eller kroniske smerter.

Klinikkens fysioterapeuter er uddannede inden for den vesterlandske akupunktur. Teorien er, at akupunkturnålene stimulerer både lokalt i vævet og centralt i nervesystemet vha. henholdsvis øget blodgennemstrømning og afspænding af musklerne samt smertelindring via aktivering af kroppens eget smertedæmpende system i centralnervesystemet.

Akupunkturbehandling står sjældent alene, men kan med rette kombineres med vejledning, behandling og træning.

Albue og hånd

De mest almindelige gener i albuen er smertetilstande på ydersiden (kaldet tennisalbue) eller smerter på indersiden (kaldet golfalbue) og begge dele skyldes en ikke-bakteriel betændelse i senehæfterne (inflammation).

En anden diagnose, som også kan give albuesmerter, er såkaldt musearm. Dog kan smerter i albuen også komme fra fx skulder, nakke eller håndled, f.eks. som seneskedehindebetændelse.

Derfor foretager fysioterapeuten en grundig undersøgelse, for at finde årsagen til smerterne i albuen. Derudfra laver vi et individuelt behandlings- og træningsforløb.

Ankel og fod

Fodens opbygning og struktur er uhyre kompleks og sammensat af bl.a. 26 knogler, 33 ledforbindelser og mere end 100 ledbånd. Vi belaster foden en stor del af dagen og overfører her store kræfter på knogler og led.

De typiske overbelastninger i fødder og ankler er betændelse i achillessene, irritation af svangsenen som kaldes hælspore, skinnebensbetændelse eller fiberskader i læggen.

Vores fysioterapeuter kan undersøge, om der er en biomekanisk årsag til skadens opståen. Det kan skyldes en fejlstilling, eventuelt medfødt, nedsat styrke eller bevægelighed i et eller flere led. Hvis det er tilfældet, kan fysioterapeuten frigøre spændte eller låste led i foden og hermed forbedre de biomekaniske belastningsforhold.

Ved behandlingen er det vigtigt, at man sikrer sig, at foden har den fornødne bevægelighed og stabilitet, og at man samtidig opnår en optimal udgangsstilling for overførsel af kræfter til underlaget. Det sikres bedst ved en kombination af mobilisering og træning og eventuelt med korrigerende indlæg.

Bækken

Bækkenringen er gennemgangsregion for mange strukturer, der skal fra kroppen til benene og vice versa fx. blodkar, nerver og lymfesystem. Der er desuden mange store muskelgrupper, der trækker på bækkenet og gør dette til et vigtigt center for bevægelse af kroppen.

Leddet kan forstuves, forskubbes eller sætte sig, så det ikke kan glide og bevæge sig, som det skal. Der kan være mangelfuld stabilisering og mobilisering af musklerne omkring bækkenet.

Inde i bækkenet er der bækkenbunds musklerne, der skal give indvendig stabilitet til hele kropshulen og alle de organer, der er placeret her. Bækkenbunden bliver ofte beskadiget ved fødsler, hvilket kan medføre smertefulde tilstande, mangelfuld stabilisering af hele bækkenregionen.

Fysioterapeuten kan være behjælpelig med at lave en grundig undersøgelse, der kan føre til afklaring af trænings,- og behandlingsbehov for at skabe balance over bækkenet.

Donjoy bandager

Hos AllerødFys har vi samarbejde med DonJoy, som er en af de førende leverandører på verdensplan af skinner og bandager til rehabilitering, smertelindring og fysisk aktivitet. 

Ved at anvende en knæskinne kan man nedsætte belastningen og mindske risikoen for vrid og overstræk og derved undgå skader.

Der kan være behov for særligt udformede skinner, og dette kræver specielt måleudstyr. Vi har certificerede fysioterapeuter til at tage mål til DonJoy produkterne, og du kan derfor være sikker på at få den optimale opmåling hos os.

DonJoy skinner bruges ofte til knæskader og andre ledskader, så man kan fortsætte med f.eks. håndbold, fodbold, ski og basketball.

På klinikken kan vi guide dig til, hvilken skinne du har behov for, da det afhænger af din fysiske aktivitet, vægt, alder, knæskade mm.

Nogle af vores skinner kan købes ved en simpel opmåling, mens andre kræver tidsbestilling og indstilling.

Gigt

Typiske gigtlidelser er slidgigt, gigtsygdomme i ryggen og leddegigt, hvoraf slidgigt er den hyppigst forekommende. Fælles for næsten alle gigtsygdomme er smerter i muskler, led og ryg.

Fysioterapeuten kan både vejlede omkring livsstil og træning og give lindrende behandling af muskler og led. Gigt kan ikke helbredes, men tidlig indsats kan være en god investering i et længere og bedre liv med sygdommen samt udsættelse af operation med nyt led.

AllerødFys tilbyder forløbet GLAiD (Godt liv med Artrose i Danmark) til patienter med slid i hofte eller knæ. Læs mere her.

Hjemmebehandling

Hvis du grundet din sygdom ikke selv er i stand til at komme på klinikken, kan vi tilbyde behandling i eget hjem. Lægen skal dog først henvise til hjemmebehandling.

Ved hjemmebehandling skal der betales afstands- og kørselstillæg ud over de almindelige takster.

Hofte

Årsagen til smerter i hoften kan findes i selve hofteleddet og i den muskulatur, som direkte eller indirekte påvirker hofteleddet.

Alle vægtbærende bevægelser medfører store kraftoverføringer fra underlaget op gennem benet til hoften og bækkenet videre op i kroppen.

Omkring hoften er der mange muskler, sener og slimsække, som kan udløse symptomer. Det er vigtigt at skelne mellem symptomgivende strukturer ved hoftesmerter, så korrekt behandling kan iværksættes.

Slidgigt i hoften udvikles gradvist over mange år og er i virkeligheden noget, som alle mennesker i nogen grad vil få med tiden. Har man som barn haft hofteproblemer, er man særlig disponeret for slidgigt senere i livet. Nogle er arveligt disponerede for slidgigt. For lidt motion, dårlig kost samt rygning er ligeledes disponerende faktorer.

En fysioterapeut kan hjælpe med specifik ledmobilisering, udspænding samt træning af de muskler, som direkte og indirekte påvirker hoften, dvs. muskler og led i lænd, bækken, lår, knæ og fod.

Hovedpine

Spændingshovedpine kan komme fra nakkens led eller fra nakke- og skuldermuskler. 

Nakkehovedpine kan sidde i baghovedet eller den øverste del af nakken og kan stråle frem over øjnene. Nakkehovedpine er ofte kraftigere end spændingshovedpine. Den kan være udløst af fejlstillinger mellem de små bueled i nakken. Disse led er rigt forsynet med nerver, som bidrager til stillingssansen. Ved fejlfunktioner i leddene stimuleres stillingssansen konstant. Denne irritation kan føles som nakkesmerter, hovedpine, svimmelhed, utilpashed eller synsforstyrrelser. En sådan tilstand medfører ofte kraftige muskelspændinger, der forværrer stivheden og smerterne.

Fysioterapeuten kan hjælpe dig med at genvinde den rigtige funktion af nakkeleddene ved hjælp af mobiliseringsteknikker samt optræning af musklerne i området. 

Generel træning vil ofte have god effekt på spændingerne i muskulaturen, et sådant program vil fysioterapeuten kunne instruere i.

Migræne forekommer i anfald med eller uden aura. Den behandles ofte med medicin via egen læge eller speciallæge. Migræne er en problematik i hjernen som ikke kan helbredes, men de gener, der medfølger som eksempelvis spændinger i vævet, kan afhjælpes med fysioterapi og akupunktur. Læs mere om akupunktur her.

Idrætsskader

Vi har en bred vifte af behandlere, som står klar til at hjælpe dig, når uheldet er ude.

Vi kan guide og vejlede sportsudøveren, så denne får det mest optimale og sportsgrens-specifikke genoptræningsforløb.

Hermed kan sportsudøveren vende tilbage mere klar og fit end inden skaden skete.

Vi behandler en bred vifte af sportsskader. Her følger et par eksempler på sportsskader som vi diagnosticerer og behandler i klinikken: springerknæ, løberknæ, tennis-og golfalbue, achillessenebetændelse, ankelforstuvninger, fibersprængninger, skinnebensbetændelse, ledbåndsbristninger osv.

Når skaden er vel overstået, følger vi sportsudøveren tæt og følger op på diverse korrektioner foretaget i dine bevægemønstre, så skaden ikke gentager sig.

Har du en akut skade, kan du komme i idrætsskadeklinikken i den åbne konsultation mandage og torsdage. Læs mere her.

Indlæg og såler

På klinikken anvender vi Formthotics såler til smerter i fødder, knæ, hofte og ryg. Problemer med fødderne kan give smerter op i ben og i ryg. Med Formthotics bygger vi et godt grundlag for resten af kroppen og kan afhjælpe smerter eller overbelastning.

Vores fysioterapeuter undersøger, om du har behov for indlæg i forhold til den skade, som du kommer med.

 

Formthotics anvendes til:

  • Nedsunken forfod
  • Hulfod og platfod
  • Irritation i fodbuen
  • Skævhed i knæ, hofte, ryg
  • Som aflastning eller stødabsorbering
  • Øget komfort
  • Forebyggelse af skader 

Vi har mange års gode erfaringer med Formthotics, som opfylder de krav, vi har til en god indlægssål.

 

K-Laser

K-Laser er effektiv behandling af sportsskader, arvæv, ledskader og muskel/seneskader. Uanset om din skade er akut eller kronisk, overfladisk eller dyb, kan K-Laser terapi hjælpe dig.

En laserbehandling består af koncentreret energi, som trænger 6-8 cm ned i vævet og booster kroppens naturlige reparationsmekanismer på cellulær niveau.

En K-laser er markedets mest avancerede laserapparat og er unik i forhold til andre lasere på flere niveauer: Høj watt. Jo højere, watt jo mere power. Vores K-laser er på 15 watt og kan lave peaks op til 20 watt, i modsætning til typisk Klasse 3B lasere, hvor man regner i milliwatt.

Den udsender også 4 bølgelængder, som hver har deres egen funktion. Den ene bølgelængde øger blodcirkulationen, en anden tilfører mere ilt til området, en tredje øger cellernes stofskifte og dermed helingsproces, en fjerde kan dæmpe sensibiliteten (følesansen) i nervesystemet, og dermed reducere smerter.

Knæ

Smerter i knæ kan skyldes mange ting, ofte for meget eller forkert belastning. Det kan også skyldes akutte traumer, som inkluderer vrid eller lignede i knæet. Der kan være sket skade på ledbånd og/eller menisk. Vi ser ofte, at smerter i de vægtbærende led kan skyldes slidgigt.

Ved knæproblemer kan langt de fleste overbelastninger klares med træningsvejledning og fysioterapeutisk behandling.

En konsekvens af skader eller smerter i længere tid er hæmninger i nervesystemet, hvilket resulterer i nedsat muskelkraft og koordination, hurtig udtrætning og uhensigtsmæssige bevægemønstre. 

For at løse knæproblemet skal nervesystemet ofte aktiveres eller tændes igen ved hjælp af specifikke øvelser.

Vi har flere fysioterapeuter med stor viden og erfaring i udredning, behandling samt træning af belastningsrelaterede problemstillinger i knæ. Vi råder over gode træningsfaciliteter, hvor vi ligeledes tilbyder genoptræning på knæhold samt hold med træning efter GLAiD konceptet.

Lyske

Der kan være mange årsager til, at du har smerter i lysken. Ømhed og smerter i lysken stammer oftest fra musklerne på inderlåret. De udspringer fra skambenet og hæfter på inder- og bagsiden af lårbensknoglen og i et enkelt tilfælde helt nede på skinnebenet.

Musklernes primære opgaver er at føre benet indad og sikre stabiliteten omkring bækken og hofte. Lyskeproblemer er ofte en regulær overbelastningsskade eller en pludselig opstået fibersprængning.

Det er dog vigtigt at tage højde for de mange og stærke muskelkræfter, der virker over bækkenet. Kroppens største muskler virker i et fint samspil med lænderyg, bækken, hofteled, lårets og kropvæggens muskulatur. Fejlfunktion et sted giver ofte smerter andre steder i regionen. Derfor kan smerter i lysken også være lyskebrok, problemer fra mave, ryg eller hofter.

Lænd

Rygsmerter kan stamme mange steder fra. 90 % af alle rygsymptomer kategoriseres som “uspecifikke rygsmerter” og her skelner vi ikke mellem vævsstrukturer, men arbejder ud fra vævets respons på behandling.  Grundig undersøgelse er af stor betydning for en vellykket behandling.

Akut opståede lændesmerter (hold i ryggen, hekseskud, facetledssyndrom) kommer typisk efter en pludselig overbelastning, såsom et løft af en tung genstand eller et uhensigtsmæssigt bøj forover med drejet overkrop.

Årsagerne til kroniske lændesmerter er som regel meget sammensatte, og desværre er vores nervesystem indrettet således, at smerte ofte kan lagres i nerverne, således at smerten er til stede længe efter den oprindelige årsag til smerten er væk.

Iskias er navnet på den store nerve der løber fra lænden, ned i vores ben til fødderne. Ordet “iskias” benyttes ofte om smerter, der stråler ud til balle og ben. Denne udstråling kan skyldes tryk eller irritation af iskiasnerven i dens tidlige forløb, men der kan også komme smerteudstråling fra andet væv såsom led og ledbånd.

Lænderygsmerter kan oftest behandles på briksen og siden med træningsøvelser specifikt rettet mod smerterne i ryggen.

Vi har McKenzie-, Mulligan- samt ManuelTerapi-uddannede fysioterapeuter med stor erfaring i undersøgelse, behandling, vejledning og træning af rygproblemer.

Vi har ydermere mange forskellige ryghold, hvor vi tilbyder genoptræning sammen med andre ”i samme båd”.

Løbestilsanalyse

En fysioterapeutisk løbestilsanalyse er et redskab til at få bugt med dine udfordringer, når du løber.

 

Den er relevant til dig som:

  • Har prøvet at komme i gang med at løbe, men som hver gang bliver ramt af skader
  • Vil optimere din løbeteknik
  • Ønsker at forebygge løbeskader

 

Løbestilsanalysen foregår på et løbebånd, hvor hele kroppen filmes og vurderes fra forskellige vinkler. Vi fokuserer på din løbeøkonomi, svage og stærke muskelgrupper, stive eller hypermobile led, asymmetri i din løbestil, uhensigtsmæssig holdning eller ubalanceret løb.

Vi søger den løbestil, der passer bedst til dig, uagtet om det er forfods- eller hælløb.

Vores specialuddannede fysioterapeut rådgiver, analyserer og giver dig metoder til at nå dine mål.

Nakke

Smerter i nakken er ofte udløst af uhensigtsmæssig holdning og belastning af nakken gennem længere tid. Langt de fleste af vores aktiviteter foregår foran kroppen, hvorved vi ofte får en fremoverfældet holdning.

Dette kan udløse mere vægtbæring i en del af nakkeleddene med nedsat bevægelighed, smerter og slid til følge. Desuden bevæger mange sig ikke særlig meget eller gentager de samme bevægelser om og om igen - alt det kan tilsammen medføre en smertefuld nakke. 

Fysioterapeuten kan hjælpe med at vurdere holdningen, mobilisere nakkeleddene samt instruere i hensigtsmæssige øvelser og holdning.

Neurologi

Har du en hjerneskade eller anden neurologisk lidelse, tilbyder vi specialiseret og intensiv genoptræning af patienter med sclerose, parkinson eller blodprop i hjernen.

Træningen kan foregå individuelt eller på hold ved superviseret genoptræning i vores træningscenter.

Genoptræning efter neurologiske lidelser kan ofte foregå på vederlagsfri henvisning, læs mere om vederlagsfri fysioterapi her eller kontakt klinikken for mere information om dette.

Skulder

Skulderen er et kompliceret led, som i sig selv ikke er særlig stabil. Dette giver stor bevægelighed i leddet men udfordrer dermed også de omkringliggende strukturer, som skal stabilisere. Her er rotator-cuff’en ofte udfordret, og hvis den ikke arbejder optimalt, kan dette give impingement (afklemning).

Alle armbevægelser er afhængige af en god normal rytme i bevægelsen mellem skulderbladet, ryggen, kravebenet og skulderen. Hvis der er et problem i noget af ovenstående væv, vil der kunne opstå fejlbelastning og smerte i et eller flere væv i samme region.

Skulderlidelser kan opstå efter en akut skade eller ved længerevarende fejl- og/eller overbelastning. Frossen skulder (Frozen-shoulder) er når skulderens bevægelighed er meget nedsat (“fast-frosset”) og er en ofte meget smertefuld tilstand. Her vil fysioterapeuten have fokus på at mindske smerter og forbedre bevægelighed.

Computeren og musen får skyld for mange skulderproblemer. ​De fleste typer skulderproblemer der kommer snigende, kan løses med målrettet fysioterapi og genoptræning.

Solemaids såler - Severs syndrom

Såler der modvirker hælsmerter hos børn
Solemaids indlægssåler afhjælper hælsmerter hos børn som følge af Sever’s syndrom. Sålerne fjerner trykket fra den bagerste del af hælene ved hjælp af en kile, der får hælene til at ”svæve”.
Med sålerne i skoene undgår barnet at belaste hælene, og smerten i hælene bliver mindre eller forsvinder helt. Med Solemaids i skoene bliver dit barn hurtigt aktivt og kan vende tilbage til sin idræt.

Hvem får hælsmerter?
Hælsmerter rammer typisk fysisk aktive børn og skyldes formentlig at tilhæftningsstedet for hælsenen ikke er fuldt modnet, og derfor lettere overanstrenges ved kraftigt træk. Børn og unge som deltager i fodbold, løb, floorball, håndbold eller basket ball er særligt udsatte.
Piger rammes hyppigt når de er omkring 8-10 år og drenge omkring 10-12 år.

Hvordan viser Severs syndrom sig?
Smerterne udvikler sig typisk over en periode, og viser sig ved ømhed omkring hælens bageste del under og efter aktivitet. I mange tilfælde rammes begge fødder.

 

Opmålning til Solemaids såler

 

Solemaids hjælper effektivt
Med Solemaids såler i skoene undgår barnet at belaste hælene, og smerten i hælene bliver mindre eller forsvinder helt. Med sålerne i skoene bliver dit barn hurtigt aktivt og kan vende tilbage til sin idræt.

Stammer dit barns hælsmerter fra Severs syndrom?
Først og fremmest skal du overveje følgende:

  • Er dit barn er idrætsaktivt?

  • Lider dit barn af konstante eller tilbagevendende smerter i hælene?

  • Har I prøvet at holde barnet fra sport? Men så snart han eller hun vender tilbage, så opstår smerterne igen.

Lyder det bekendt? Så er der en overvejende risiko for, at dit barn lider af Severs syndrom.




Vi har flere fysioterapeuter som er uddannet i og behandler Severs syndrom og laver 
Solemaids såler. Ring til klinikken for mere information samt priser og tidsbestilling.



 

Sportsscreening

Hos AllerødFys har vi fokus på skadesforebyggende træning indenfor en lang række idrætsgrene. Vi tilbyder screening af kroppen gennem veludviklede tests designet specifikt til din idrætsgren.  

En del idrætsudøvere vælger at få foretaget en sportsscreening, som kan afdække eventuelle svagheder og dysfunktioner i bevægeapparatet. Screeningen har det formål at gøre dig bedre til din sport og reducere risikoen for at blive skadet.

Med screeningen afdækker vi bevægelighed, stabilitet, styrke og balance, således at man har et nuanceret billede på, om man er i en risikogruppe for udvikling af skader.

Efter screeningen vil der blive udformet en rapport, som indeholder handlingsplan og øvelser.  Disse øvelser vil blive gennemgået, inden sessionen afsluttes. Træningsfilosofien bygger på en helhedsorienteret, funktionel og atletisk tilgang til træning og genoptræning.

Strøm (elektrisk stimulation)

Træning og behandling med strøm gør ikke ondt. Apparatet kan have en smertelindrende effekt, da det kan øge blodgennemstrømningen i væv, der enten er overbelastet, skadet eller nyopereret og skal holdes i ro. Desuden aktiverer det kroppens eget smertedæmpende system i centralnervesystemet.

Apparatet kan også hjælpe dig til at få fat på muskulatur, som ellers kan være svær at aktivere efter f.eks. en blodprop eller en lokal skade i området. 

Der sættes små pads på din hud, hvorigennem strømmen ledes ind i musklerne til nerverne. Musklen trænes samtidig i en funktion f.eks. squat med strøm til ballemuskulatur, hvorved man opnår størst mulig aktivering af muskulaturen. Hvis behandlingen er smertelindring, sidder eller ligger man stille under behandlingen.

Vi lejer apparater ud på ugebasis.

Svimmelhed

Svimmelhed kan som beskrevet under nakkehovedpine være forårsaget af fejlstillinger af nakkens små led. Læs mere om dette her. Svimmelhed kan også opstå, når du kommer ud af balance, dette kan være forårsaget af nedsat muskelstyrke, nedsat bevægelighed af et eller flere led i kroppen samt nedsat sensibilitet (følesans). Fysioterapeuten kan vha. af test og undersøgelser afklare, hvor din problematik er.

Længerevarende inaktivitet eller immobilisering som følge af f.eks. skade eller sygdom kan gøre balanceorganet i det indre øre mere følsomt overfor impulser, når du bevæger dig. Fysioterapeuten kan hjælpe dig sikkert i gang med dine aktiviteter.

Øresten (Benign Paroksysmal Positions Vertigo) udløser voldsom svimmelhed, især når man lægger sig eller ruller om på siden. Fysioterapeuten kan hjælpe med at udføre Epleys Manøvre for at få ørestenene på plads.

Ultralydsscanning

Vi benytter ultralydsscanning som et led i den fysioterapeutiske undersøgelse, da en scanning kan sætte os i stand til at afgøre typen og omfanget af en given skade, så den mest optimale behandling straks kan iværksættes.

Ultralydsscanning er effektiv til at lokalisere og vurdere skader i bløddele  som muskler, sener, ledbånd, slimsække, problematikker omkring og inden i led samt knoglernes overflade. Eksempelvis en betændelse i en slimsæk, en irriteret achilles- eller svangsene, en revne i en menisk eller et træthedsbrud.

Den helt store fordel ved ultralydsscanning er muligheden for at foretage en dynamisk scanning, altså en scanning mens leddet bevæges aktivt eller passivt og herved vurdere forholdene under aktivitet.

Inden chokbølgebehandling anvender vi ultralydsscanningen til at identificere og udmåle den nøjagtige placering af det skadede område.

Desuden kan ultralydsscanning være et godt pædagogisk redskab til forklaring og forståelse af diverse problematikker.

Klinikken råder over en af markedets mest avancerede ultralydsscannere, en Siemens A2000.

Vederlagsfri fysioterapi

Har du en sygdom som gradvist forværres (progressiv sygdom) eller et svært fysisk handicap som giver dig en funktionsnedsættelse, så kan din læge henvise dig til vederlagsfri fysioterapi.

Sygdommen skal være omfattet af Sundhedsstyrelsens Diagnoseliste.

Behandlingstilbuddet vil ofte bestå af holdtræning under vejledning af en fysioterapeut men kan også bestå af individuelle behandlinger. 

Første gang du kommer på klinikken, vil du få en individuel undersøgelse, som skal afdække dine behov og fastsætte nogle mål for behandlingen.

Hvis du har et svært fysisk handicap, har du, udover holdtræning, mulighed for en mere regelmæssig, individuel fysioterapeutisk behandling.

Du kan læse om reglerne for Vederlagsfri Fysioterapi på Sundhedsstyrelsens hjemmeside - klik her.

Træningen kan foregå i AllerødFys’ lokaler og er primært en kombination af øvelser med egen kropsvægt og frivægte for at opnå maksimal overførelsesværdi til din hverdag.